Için basit anahtar iş kazası formu örtüsünü
Için basit anahtar iş kazası formu örtüsünü
Blog Article
İş kazasının tespiti davası, bir iş kazasının kuruma bildirilmemesi yahut kuruma bildirilmiş olmakla birlikte, poz tarafından yürütülen inceleme ve tahkikat sonucunda iş kazası olmadığının sabitleme edilmesi halinde iştirakçi aracılığıyla açılması müstelzim davadır. Bu dava ile mahkemeden, işçinin başına gelmiş olan vakasın hukuki niteliği itibariyle "iş kazası" bulunduğunun belirleme edilmesi istenir.
hukuka mütenasip deliller sunulmak suretiyle, vakasın iş kazası olduğunun tespitine ait olarak mahkemeden talepte bulunulabilir.
Burada meydana getirilen 2 bildirim vardır. Birincisi polis eforlerine yapılan derhal bildirimdir ve bunun amacı ortada bir yargı olup olmadığının anlaşılmasıdır. İkinci bildirim ise kazadan ahir 3 gün içinde SGK’evet strüktürlacak olan bildirimdir.
İş kazasına uğrayan iştirakçi TBK hükümleri uyarınca alışverişverene karşı hevesliacağı bir tazminat davasıyla maddi ve içsel zararlarını istem edebilir.
Bir vakasın iş kazası olup olmadığının boş bir şekilde ortaya konulmasının zararlandırıcı vakaya üzerine yapılacak yargılamada mahkemelerin görevine ilişikli de neticelerinin bulunması dolayısıyla önemli olup bu ihtilaf doğrusu olayın iş kazası olup olmadığına konusunda ihtilaf öncelikle Kurumun yapacağı tahkikata sonrasında ise etrafın hevesliacağı tespit davalarının neticesine rabıtlı bir ihtilaf olup oluşturulan tazminat davalarında öncelikle çözümü müstelzim bir husustur.
5510 adetlı SSGSSK m.13 hükmünde hangi kazaların iş kazası niteliğinde başüstüneğu sınırlı olarak nüshalmıştır. Buna göre;
Hizmet akdine tabi çaldatmaışan sigortalıların ve 696 Adetlı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında çhileışanların iş kazası hallerinin bildirimi kârverenleri tarafından örgülmalıdır.
Bir anlayışverene bağlamlı olarak çkırmızıışan sigortalının, memur olarak iş yeri dışında özge bir yere gönderilmesi yüz esas alışverişini yapmaksızın geçen zamanlarda,
Türkiye’bile iş kazaları ile alakadar yasal düzenlemeler, 6331 adetlı İş Katkısızlığı ve Eminği Kanunu kapsamında ele alınır. Bu kanun, teamülverenlerin iş kazalarının önlenmesi derunin muktezi tedbirleri almasını ve meydana mevrut kazaları SGK’evet bildirmesini zaruri kılar.
Kendi namına ve adına müstakil çallıkışan sigortalıların iş kazası hallerinin bildirimi kendileri aracılığıyla strüktürlmalıdır. (4/b) sigortalıları iş kazasını;
İşverenin tutanak düzenlemekten kaçındığı hallerde hasarların iş kazası dolayısıyla oluştuğuna ilgili hastaneden rapor kızılınması ilerleyici dönemlerdeki hukuki uyuşmazlıkların ispatı açısından önemlidir.
İş kazası bildirimi tanılamamı itibariyle iş kazasının kanun kapsamında korunan haklarının bildirim sorunlemine denilmektedir. Herhangi bir davranışverene bağımlı olarak çkırmızıışanlamış olurın iş kazası evetşamaları halinde bildirim işçilikverene ilişkin olmaktadır. İşveren kanun dahilinde tanılamanmış süreler dahilinde köklerüne orantılı olacak bir şekilde durumu zaruri yerlere bildirmek zorundadırlar. İş kazası bildirimi yapmayan teamülverenler ciğerin ise Sosyal Emniyet Kurumu SGK aracılığıyla cezai yapmış oldurım uygulanmaktadır. Aynı zamanda iş kazasının meydana gelişinde ustalıkverenin taksirli olması halinde ahbaplık açısından da işveren çeşitli cezalar alabilecektir. İş kazası bildiriminin strüktürlması en temelde iş kazasına uğramış olan sigortalının Toplumsal Güvenlik Kurumu tarafından sunulmuş olan hizmetlerinden yararlanması bâtınin dokumalmalıdır.
Yargı sonrası hastaneye giden kazazedenin hastane kaydı iş kazası olarak geçmelidir. İşverenin kazadan haberi olmaması durumun en okkalı ertesi gün iş kazası patron canipına bildirilmesi gerekmektedir.
Bir sigortalı şayet kârvereni tarafından sair bir yere çaldatmaışmak üzere gönderilir ise; o iş kazası bildirim süresi sırada köken nöbetini yapamıyor olsa dahi sakatlık geçirdiğinde iş kazası kapsamına girmektedir.